globaalin etiikan puolesta

Islam ja lasten oikeudet

In Uncategorized on huhtikuu 8, 2009 at 8:19 pm

Tiedote 6.4.2009

Suomen Vapaa-ajattelijain liitto ry katsoo, että Suomessa tulee noudattaa maassamme vallalla olevia lakeja ja ihmisoikeuskäsityksiä. On aivan käsittämätöntä, että tätä perusajatusta joutuu painottamaan nykyajan Suomessa. Viimeaikaisten uutisten perusteella on tullut selväksi, että osa Suomessa asuvista muslimeista ei noudata Suomen lakia mm. lasten suojaiän osalta.

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/14-vuotiaan-suomessa-vihkinyt-imaami-13-vuotta-hyva-avioitumisika/138298

Imaami Chehab Khodrilla on tietenkin oikeus lausua mielipiteensä. Vapaa mielipiteen ilmaisu on ollut hyvin pitkään länsimaisen kulttuurin selkäranka. Sananvapaus tuntuu vain unohtuvan mm. Imaami Khodrilta, kun käsiteltävä asia on hänelle itselleen epämieluisa.

Uusimmassa Vapaa-ajattelija-lehdessä on sarjakuvataitelija Ville Rannan haastattelu, jossa hän kertoo, kuinka Imaami Khodr kohteli häntä YLE:n Ajankohtaisen kakkosen Jumala-illassa vuonna 2006. Lehdessä on myös Ville Rannan Kaltio-lehdestä tuolloin sensuroitu Muhammad-aiheinen sarjakuva.

http://www.vapaa-ajattelijat.fi/lehti/2009_02/VA_0209.pdf

Vapaa-ajattelijat kysyvät, haluaisiko Suomen lakia ja ihmisoikeuksia kunnioittava naittaa oman peruskoulun neljännellä luokalla koulua käyvän tyttärensä vanhemmalle miehelle. Vastaus on ilmeinen; ei tietenkään. Miksi sitten sallisimme tämän kohtalon tytölle, joka sattumoisin on syntynyt islamilaisen kulttuuriin piiriin? On olemassa joitakin perustavaa laatua olevia ihmisoikeuksia ja yksi keskeinen on lapsen oikeus lapsuuteen. Tämä ei toteudu, jos lapsi joutuu aikuisen miehen sänkykumppaniksi. Uskonnoille ei saa antaa mitään erioikeuksia eikä niiden nimissä tule sallia ihmisoikeuksien polkemista. Lainsäädännön tulee perustua rationaaliseen päätöksentekoon ja siinä tulee ottaa huomioon paras mahdollinen tutkittu tieto. Uskontojen vanhat pyhät kirjat eivät täytä tätä velvoitetta. Ja mikä tärkeintä, lain oikeusvaltiossa pitää olla kaikille sama. Tämän pitäisi olla aivan itsestäänselvyys. Näin ei
vain näytä käyvän, kun puhutaan uskonnoista ja niiden omista tulkinnoista.

Suomi tekee karhunpalveluksen sekä itselleen että maahanmuuttajille salliessaan islaminuskoisille erivapauksia. Keskustelussa ollut lasten suojaikä on tehty lasten suojelemiseksi, eikä sitä saa heittää romukoppaan minkään uskonnollisen ryhmittymän miellyttämiseksi.

Vapaa-ajattelijain liitto on uskonnottomien yhdistys, jonka tavoitteena on mm. kaikkien uskontojen ja vakaumusten saattaminen tasa-arvoisiksi sekä uskonnottomien etujen valvonta.

JUSSI K. NIEMELÄ

Mainokset
%d bloggers like this: