globaalin etiikan puolesta

Hassunhauska maailma – YK:n ihmisoikeusneuvosto Hullun Hatuntekijän teekutsuilla

In Uncategorized on huhtikuu 9, 2009 at 10:33 am

Pasi Ilmari Jääskeläinen

YK:n ihmisoikeusneuvosto teki muslimivaltioiden vaatimuksesta uskontojen kritisoimisesta ihmisoikeusrikkomuksen. Päätöslauselmassa todetaan:

Uskontojen halventaminen on vakava solvaus inhimillistä arvokkuutta kohtaan, ja se johtaa uskontoja tunnustavien vapauden kaventumiseen sekä yllyttää uskonnolliseen väkivaltaan.

Aivan: esimerkiksi islamin kritisoiminen on tosiaan usein johtanut sellaiseen uskonnolliseen väkivaltaan, jossa muslimit yllytetään käymään  sananvapauttaan käyttäneen kimppuun – esimerkkeinä mainittakoon kirjailija Salman Rushdie, jolle ajatollah Khomeini langetti Iranista käsin kuolemantuomion vain siksi, että profeetta esiintyi Saatanalliset säkeet -romaanissa sellaisessa valossa, josta Khomeini ei pitänyt, Theo van Gogh, muutamatkin pilakuvanpiirtäjät ja islamista luopunut Ayaan Hirsi Ali, jota ei onneksi ole vielä saatu hengiltä.

Siis sen sijaan, että muslimivaltiot olisivat antaneet fatwan, jonka mukaan uskonnollinen väkivalta on lopetettava (mitä tyhmempi saattaisi pitää parempana tapana lopettaa uskonnollinen väkivalta, jossa muslimit ovat harvoin kohteena, elleivät sitten listi toisiaan), ne päättivätkin lakkauttaa uskontojen kritisoimisen. Loogista. Viis valistuksesta. Kun kukaan ei sano mitään poikkipuolista, ei ketään myöskään tarvitse tappaa uskonnon nimissä. Kuinka kätevää. Lienee turha kuitenkaan kuvitella, että ihmisoikeusneuvoston päätös johtaisi siihen, että muslimimaissa aletaan suojella kritiikiltä muita uskontoja kuin islamia tai poistetaan kuolemantuomio niiltä, jotka erehtyvät kääntymään islamista vaikkapa kristinuskoon.

Jostain syystä virallinen suomalainen media ei ole nähnyt tässä mitään uutisoimisen arvoista. Ehkä sananvapauden tilan kannalta olennaisempi uutinen onkin Vanhasen kihlaus naisystävänsä kanssa. Se vähäisempi sananvapausuutinen löytyy suomeksi Piraattiliiton sivuilta.

_____

Yksi suosikkiajanjaksoistani historiassa on valistuksen aika. Wikipedia luonnehtii sitä näin:

Valistus oli 1700-luvun jälkipuoliskon eurooppalainen aatevirtaus, joka korosti muun muassa järjen ja tiedon merkitystä kulttuurin ja yhteiskuntaelämän aloilla. Valistusaate pyrki järkeen nojautuen perusteellisiin uudistuksiin

Liikkeen johtavat hahmot näkivät olevansa rohkea ja tärkeä älykköjen ryhmä, joka vei maailmaa eteenpäin ”pimeän ajan” eli keskiajanirrationaalisen ja taikauskoisen hirmuvallan ikeestä. Liikkeen ensimmäisiä kuuluisia ajattelijoita olivat John Locke ja Thomas Hobbes, jotka kirjoittivat monia autoritaarisia pakkovaltoja vastustavia sekularistisia kirjoituksia jo 1600-luvulla. Heidän yhteiskuntasopimukselliset teoriansa sekä ihmiskäsityksensä eivät kuitenkaan olleet tyypillisiä sille, mitä useimmiten pidetään valistusaikana. Valistusajan viimeiseen aaltoon kuuluivat muun muassa ajattelijat Voltaire, Jean Jacques Rousseau, Immanuel Kant, Anders Chydenius, Adam Smith, Thomas Jefferson, Jeremy Bentham ja Johann Wolfgang von Goethe.

Valistusajattelijat asettivat järjen mystiikan edelle, tieteen ja edistyksen uskomusten ja vanhaan takertumisen edelle, vapaan markkinatalouden merkantilismin edelle ja ihmisoikeudet valtion mielivallan edelle, poikkeuksena lähinnä vain Rousseau, joka hänkin kuitenkin kannatti demokratiaa. He myös vaativat tasa-arvoa lain edessä säätyetuoikeuksien sijaan.

YK:n ihmisoikeusneuvoston johdolla ja muslimivaltioiden sananvapauden vastaisen liittoutuman ohjaamana luovumme siis valistuksen ihanteista. Tai ehkä sittenkin luovumme YK:n ihmisoikeusneuvostosta, joka on selvästi unohtanut tehtävänsä suojella ihmisiä ideologioilta ryhtyessään suojelemaan ideologioita ihmisiltä. Hyvästi valistus! Saa nähdä, miksi tätä uutta aikakautta aletaan kutsua. Ehkä sitä ei saa kutsua miksikään, ettei jokin abstrakti, lakien ja asetusten voimalla kriittiseltä tarkastelulta suojeltu ajattelumalli vain loukkaannu.

Niin se käy. Nyt kun vielä joku selittäisi, miksi todellisuus alkaa kuulostaa Kurt Vonnegutin satiiriselta romaanilta.

Mainokset
%d bloggers like this: